Pieni pala sydämestä asuu mökillä

Jos se olisi taloudellisesti mahdollista, muuttaisin jossakin elämäni vaiheessa pieneksi hetkeksi mökille. En kaipaisi kaupungin hälinää tai juoksevaa vettä, junia tai busseja, supermarketteja tai kahviloita. Kaipaisin vain järven, takan, kahvinkeittimen, puusaunan ja pari ämpäriä, joilla kantaa sisälle tiski- ja pesuvettä. Niin no, ja läppärin, jonkinlaisen toimivan verkkoyhteyden ja työn, jota voisin tehdä etänä 95 prosenttia kuukauden työpäivistä.

Mökin viereisellä tontilla on jonkun koti. Siis ihan oikea koti, ei mikään vapaa-ajan asunto tai kesämökki. He asuvat siinä vuoden ympäri, aivan järven rannalla. Ilman juoksevaa vettä. Ja heillä on koira, joka on varmasti onnellisempi vapaudestaan kuin yksikään kaupunkikoira.

Olen viime aikoina miettinyt paljonkin askeettista elämistä. Se kiehtoo minua suunnattomasti, ehkä juuri siksi, että askeettisuus on hyvin kaukana omasta arjestani.

Vuosi pari sitten kohkattiin Dave Brunon 100 tavaran haasteesta, jossa kehotettiin kuluttajia rajaamaan tavaramääränsä sataan tärkeimpään. Haasteen pitäisi mielestäni olla edelleen pinnalla, ihan jo siksi, että oppisimme kuluttamaan tietoisesti ja tarkkailemaan osto- ja asumistottumuksiamme.

Opiskelijana vuosittainen budjettini ei huimaa juuri kenenkään päätä, joten olen joutunut tiedostamattakin tekemään itselleni oikeita, laadukkaita ja tärkeitä valintoja ja luopumaan tarpeettomista ostoksista ja hankinnoista. Suurimman lohkon budjetistani vie asuminen, jossa olisi yhtä sun toista parannettavaa.

Haluaisin joskus asua matalaenergia-talossa, hoitaa osan lämmityksestä polttamalla roskia (tiesitkö, että kaikki elintarvikejäte on nykyään poltettavaa ja tuottaa vähemmän päästöjä kuin ennen?) ja hyötykasvimaan. Jos koskaan rakentaisin talon, pyrkisin rakentamaan sen mahdollisimman luonnonmukaisista materiaaleista, kuten savesta ja heinäpaaleista, ehkä jopa autonrenkaista. Veden voisin kantaa suoraan järvestä tai kaivosta (siis myös sen pesuveden), sillä vesijohtovesi ja kaikki sen käsittelyn prosessit kuluttavat valtavat määrät energiaa. WC:n huuhtelu juomavedellä tuntuu yhdeltä typerimmistä keksinnöistä koskaan.

Jos palataan takaisin maan pinnalle ja tähän hetkeen, seuraava askel kohti ekologisempaa elämää on se, että uusiokäytän käyttämättömät tekstiilit matonkuteiksi. Siinä mattoa virkatessa onkin hyvä parannella maailmaa ja haaveilla tulevansa joskus toimeen pelkillä aurinkopaneeleilla ja minituulimyllyillä. SIis ihan oikeasti.

Kuvassa oleva koira ei ole naapureiden, vaan oma, jonka antaisin aina käyskennellä vapaana, jos se vaan olisi mahdollista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: